Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente -proiect

Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente -proiect
Publicat: 12/11/2012, 15:17
Actualizat: 18/05/2015, 20:52

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere publică miercuri, prevede o listă cu 100 de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Printre medicamentele de pe listă se află cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice și vaccinul rabic.

„Este vorba, practic, despre acele medicamente necesare pacienților care sunt ieftine și, din acest motiv, nu mai sunt aduse de către distribuitori sau sunt cu risc ridicat de a nu mai fi aduse”, a explicat, pentru MEDIAFAX, noul ministru al Sănătății, dr. Raed Arafat.

Lista cu medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor va fi actualizată semestrial, prin modificarea/completarea acesteia sau ori de câte ori condițiile de modificare/completare o impun, pe baza propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, cu avizul unității de evaluare a tehnologiilor medicale și a Direcției Farmaceutice și a Dispozitivelor Medicale, aprobată prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se arată în proiect.

Proiectul de ordin prevede că unitățile sanitare publice cu paturi au obligația să organizeze proceduri de achiziții publice pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfășurarea propriei activități medicale, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare privind achizițiile publice, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a actului normativ.

„Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate și a continuității tratamentului pentru pacienții din unitățile sanitare publice cu paturi, acestea au obligația să organizeze proceduri de achiziții, conform legii, pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfășurarea propriei activități medicale în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului.
Totodată, prin proiectul de ordin se reglementează obligatia unităților sanitare publice cu paturi de a se asigura că pe parcursul anului nu înregistrează disfunctionalități în aprovizionarea cu aceste medicamente; în acest sens, unitățile sanitare vor înscrie în contractele încheiate conform legii clauze care să asigure acest lucru”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, prețul de achiziție al medicamentelor nu poate depăși prețul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sănătății privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman, în condițiile legii.

Pentru cele 100 de medicamentele menționate, ca urmare a procedurilor de achiziții publice derulate în condițiile legii, spitalele vor încheia acorduri-cadru pe o perioadă de maximum trei ani și respectiv contracte subsecvente, potrivit legii, se mai precizează în proiect.

Conform aceluiași proiect, spitalale au obligația să prevadă în acordurile-cadru, respectiv în contractele subsecvente încheiate pentru medicamentele de pe listă, clauze care sa asigure aprovizionarea continua cu medicamentele ce fac obiectul contractului. Clauzele vor viza livrarea medicamentelor către spitale în cel mult trei zile lucrătoare de la lansarea comenzii sau în 24 de ore pentru situații urgente, justificate medical.

De asemenea, decontarea contravalorii medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pentru consumul în spitale se va efectua de către unitățile sanitare publice cu paturi către furnizori în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor depuse în vederea decontării la casa de asigurări de sănătate, validare care se realizează în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative la casa de asigurări de sănătate și se realizează lunar în ordine cronologică, din fondurile aprobate cu această destinație, în limita sumelor disponibile.

În proiect se mai arată că nerespectarea dispozițiilor ordinului conduce la încetarea contractului de management și, respectiv, a contractului de administrare, ceea ce înseamnă că directorii de spitale care nu se îngrijesc de aprovizionarea cu medicamente riscă să fie schimbați din funcție.

Proiectul de ordin al MS se va afla în dezbatere publică până la 7 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cum a afectat seceta culturile din România?